Насилство

23 November, 2017 - 10:14
инсајдер

Насилство

Паметно, фер и независно новинарство е клучно за успешното функционирање на едно демократско општество. Примарната цел на новинарството е да ги снабди граѓаните со информациите потребни тие да бидат слободни и самоуправни. Новинарите со преземањето на обврската за информирање на јавноста ја преземаат и улогата и на бранители на демократијата.

Нивното оружје со кое ја бранат демократијата е перото, а тоа сите знаеме e многу помоќно од мечот.

Секоја професија носи одредени ризици со себе, но меѓу поопасните е новинарството. Посебно опасно е истражувачкото новинарство кое што за цел има длабоко истражување на една тема, најчесто сериозен криминал, политичка корупција или корпоративен криминал. Токму силината на нивното оружје со кое што ги вадат овие случувања на виделина ги прави новинарите многу опасни за некои луѓе и организации и ги изложува на разни ризици и закани. Секој петти ден некаде во светот некој новинар го губи својот живот, а во 90% од случаите за тоа никој не е обвинет.

Насилството против новинари и во минатото и сега останува проблем кој не е видлив за јавноста, а чиј единствен начин да се реши е да се зборува за него.

ИЗВОРИ: https://www.theguardian.com , International News Safety Institute – INSI , http://znm.org.mk/ #БидиИнсајдер

Веста е прочитана 319 пати

Copyright 2015 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.